marți, 31 august 2010

Cinque Terre, Italia

Ideea acestei calatorii a pornit de la o poza, mai exact poza unui puzzle. Este genul de poza cate te facea sa te intrebi daca chiar exista un asemenea loc si din momentul in care am aflat ca este vorba despre Cinque Terre , Italia, nu a mai durat mult sa organizam excursia.

Cinque Terre reprezinta o portiune mica din coasta Italiei. Principala atractie a acestei zone este data de cinci sate italiene vechi ( Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare) care au reusit sa isi pastreze frumusetea si specificul de-a lungul anilor, dar si de drumul (numit Sentiero Azzuro) de pe malul stancos al marii, care le uneste.


Mult mai multe informatii despre aceasta zona puteti gasi aici:

Cum am ajuns:

Am ales calea cea mai rapida, cu avionul: ruta Constana-Pisa, compania Ryan Air (ocazie de care am profitat pentru a vizita si Pisa).
Din Pisa am luat trenul (cu schimbare in orasul La Spezia) catre primul sat din Cinque Terre, Riomaggiore.

Unde ne-am cazat:

Am auzit odata la un post de radio o discutie despre Cinque Terre: foarte frumoasa zona, dar iti trebuie multi bani sa o poti vizita, chiar mii de euro. Ha, ha, ha, ce minciuna gogonata.

In general pretul unei camere duble pe noapte pornea de la 50 de euro. Dar exista si varinte mai ieftine de atat, pentru tineri fara prejudecati, hostelurile. Si mai exista si surprize in Cinque Terre. Pentru o parte din noi cazarea la hostel a insemnat sa primim un apartament cu doua camere, baie, bucatarie si vedere la strada principala din Riomaggiore, complet mobilat si utilat. Uraaaa.

Varianta pe care am ales-o noi se numeste Hostel Mar-Mar, iar pretul a fost de 22 euro noapte/pers . Hostelul se alfa in Riomaggiore. 


Dar oriunde ai alege sa te cazezi nu are cum sa nu iti placa. Sigur vei nimeri intr-una din casutele lor inghesuite, cu obloane la ferestre si cate o terasa mica pentru cafeaua de dimineata. In schimb rezervarile e bine sa le faci cu mult timp inainte, deorece satele sunt destul de mici, ceea ce inseamna un numar limitat de locuri de cazare. Iar turistii, multi multi, din foarte multe locuri ale lumii.

Povestea:

Sa incepem calatoria noastra. Am ajuns in gara din Riomaggiore si am ramas fermecati. Gara este situata pe malul stancos al marii, deasupra valurilor si iti ofera o priveliste superba.

Ulterior o sa vedem ca toate garile din cele cinci sate iti ofera privelisti spectaculase.


Sa parcurgi cu trenul distanta dintre cele cinci sate este o treaba de minute.  Drumul caii ferate este prin munte, prin tuneluri, iar garile sunt singurele spatii cand trenul vede lumina soarelui. O calatorie intre sate cu trenul este in jur de 2 euro. Totusi cel mai frumos mod de a calatorii intre cele cinci sate este, bineinteles, la picior, pe cararea numita Sentiero Azzuro. 

Pentru inceput am achizitionat Cardul Cinque Terre, varianta Basic, cu valabilitate de 3 zile, o oferta turistica care noua ni s-a potrivit cel mai bine ( cum intrarea pe Sentiero Azzuro nu e gratuita, varianta aceasta a cardului ne asigura trecerea libera pe acest drum pe parcursul a 3 zile). Bineinteles ca exista si alte facilitati oferite de Card Cinque Terre, dar aceasta a accesului gratuit ni s-a parut cea mai importanta.

Mai multe informatii in legatura cu cardul Cinque Terre (preturi, facilitati, de unde cumpar etc.) puteti gasi aici:
http://www.cinqueterre.com/eng/information/card/

Am inceput drumul nostru din Riomaggiore pana in Manarola, drum care are un nume propriu, Via Del Amore, dureaza 20 de minute (de mers pe jos bineinteles) si este cea mai romantica parte a calatoriei printre cele cinci sate.


  Pe tot drumul am intalnit foarte multe locuri in care erau agatate lacatele, un obicei destinat indragostitilor care viziteaza Via Del Amore. Ca o recomandare, daca aveti de gand sa va alaturati miilor de lacatele, e mai bine sa veniti cu unul in bagaj, deorece in Cinque Terre un lacatel o sa va coste in jur de 8 euro.


Ajunsi in Manarola, ne odihnim putin intr-o mica piata si traversam satul pe straduta princiala, plina cu magazine si restaurante. Aici gasesti cele mai multe magazine cu produse specifice locului (ulei de masline, vinuri, miere de albine sau chiar cosmetice ) .Dupa ce ajungem intr-un mini port, reluam drumul spre urmatorul sat, Corniglia, unde ne oprim si pentru masa de pranz.
Distanta Manarola - Corniglia se parcurge in mod normal in 45 de minute. Este o carare pietruita care urmeaza malul stancos al marii, printre gradinile si curtile localnicilor.

 Principala strada din Manarola:


Manarola vazuta de sus: 


Drumul Manarola - Corniglia:



Si Corniglia:


In restaurantul din Corniglia am intalnit si o romanca despre care am aflat ca locuieste de 6 ani in Cinque Terre si care ne-a recomandat ce anume sa incercam din meniu ( trebuie sa recunoastem, ne-a cam tradus meniul si ne-a explicat cum sta treaba cu bacsisul inclus pe nota de plata (2.5 euro de pers).
Pornim mai departe, si dupa un drum la inaltime, de aproape 90 min,  pe o carare de munte si cu marea mereu in stanga noastra, se vede in sfarsit din departare urmatoarea destinatie, Vernazza.


Ah, Vernazza, cea mai frumoasa , mai romantica si mai cocheta dintre toate, unde merita sa iti petreci cel mai mult timp: sa iei masa, sa faci plaja, shopping, sa vizitezi bisericuta satului si cetatea -turn care iti ofera privelisti minunate sau sa stai pur si simplu la soare pe o bancuta in mica piata cu vedere la mare cu o inghetata sau un cocktail.


Plaja si piata din Vernazza:


Vernazza vazuta de sus si vizita la castelul-turn:



Bisericuta din Vernazza : 


Cu greu ne-am despartit de acest loc minunat . Dar prima noastra zi in Cinque Terre se sfarsise. Ultimul dintre sate urmeaza sa il vizitam in ziua urmatoare.

Drumul intre Vernazza si Monterosso al Mare a fost inchis in perioada in care noi am vizitat cele cinci sate, asa ca ne-am urcat in tren pentru a ajunge in Monterosso. Ultimul sat este cel mai mare dintre toate , cu o plaja bine amenajata , cu faleza si o mare albastra, albastra.


In fiecare dintre sate, daca excursia dureaza mai mult ce cateva zile, merita  sa petreci cat mai mult timp. Deasemenea, pe langa drumul care le uneste, exista si numeroase alte trasee care se pot face in Cinque Terre, fara prea mult efort. In cele 3 zile ale noastre am incercat sa vedem cat mai multe lucruri dar fara sa uitam sa ne bucuram de frumusetea locului. Au existat multe pauze in drumul nostru care ne-au ajutat sa pastram cat mai vie amintirea locurilor. Si astfel iti putem recomanda...


 Ce sa nu ratezi in Cinque Terre:

Vizita la Sanctuarul Nostra Signora di Montenero. Din Riomaggiore, se ajunge la sanctuar pe un drum de munte, printre gradini de vita de vie. Drumul dureaza in jur de o ora, si este un urcus usor. Mai multe informatii puteti regasi aici, dar si la localnicii din Riomaggiore:
http://www.cinqueterreriomaggiore.com/eng/cinqueterre.php
 Noi ne-am rezervat o dupa- amiaza in care am stat la palavre si am lenevit la umbra unui copac, langa sanctuar. Aici gasesti un mic restaurant cu bauturi racoritoare si bere rece. Fiind la o inaltime mult mai mare decat satul Riomaggiore, privelistea era minunata si drept urmare am decis sa ramanem acolo pana la apusul soarelui.

 
 Apusurile de soare. Daca tot stai mai mult de o zi in Cinque Terre, nu trebuie sa ratezi spectacolul apusului de soare. Unde? Apusul de pe Via del Amore...
 

...sau din mica piata a Vernazzei...


...sau de la inaltime, langa Sanctuarul  Nostra Signora di Montenero



Multa plaja , cat se poate de multa. E asa frumos sa lenevesti la soare, si daca esti in Cinque Terre si iubesti marea asa cum o iubim noi, trebuie sa iti rezervi timp pentru cateva ore de relaxare. Cea mai frumoasa si romantica plaja: Vernazza. Cea mai mare si amenajata plaja: Monteroso. Nu trebuie decat sa alegi.



 Ce ne-a mai placut in Cinque Terre:

Pisoii... sunt peste tot si sunt cei mai lenesi din lume. Nu le pasa de numarul mare de turisti, nu sunt curiosi si nici cersetori. Cinque Terre este raiul lor: peste, peste si iar peste.



Alte recomandari:

- viziteaza Cinque Terre incepand cu luna mai , cand ai mari sanse sa prinzi vreme de plaja
- pe tot parcusrul drumului care uneste cele cinci sate, daca nimeresti zile foarte calduroase e bine sa ai la tine apa si ceva protectie de soare
- daca ai de gand sa inchiriezi bicicleta, tine cont ca pe trasee se regasesc urcursuri, de cele mai multe ori foarte sustinute pentru cineva lipsit de conditie fizica
- Cinque Terre nu este un loc al vietii de noapte. Majoritatea restauranteleor se inchid incepand cu ora 23. Pentru linistea care ti-o ofera acest loc, media de varsta a turistilor e destul de ridicata. Nu ne credeti...



In final:

O: Pentru mine Cinque Terre , Vernazza este imaginea care o revad in fiecare zi. Este puzzle-ul meu mare, asezat pe perete. Cinque Terre se vede de la mine din sufragerie si sufrageria mea se vede din Cinque Terre.

Si alte galerii foto:

http://picasaweb.google.com/iulivarzariudarie/CinqueTerre#

http://picasaweb.google.com/mpetcu/FirenzePisa5Terre#

http://picasaweb.google.com/crisaolteanu/Italy#

http://picasaweb.google.com/anafarnoaga/CinqueTerre_inCulori#

1 comentarii:

  1. Superba regiunea! Noi am stat numai o zi acolo si am vizitat doar 3 sate, dar totul a fost la maxim!

    RăspundețiȘtergere