vineri, 23 decembrie 2011

Prajituri de Craciun

Cu planuri marete ne-am intalnit inainte de Craciun ca sa gospodarim niste prajituri. Cateva ne-am zis noi, asa de un cadou facut in casa cu fundita rosie. In urma analizelor amanuntite realizate pe textul catorva reviste de bucatarie, am decis si am ales trei retete usoare si rapide...dar a caror ingredinete le-am triplat ca sa ajunga la toate gospodinele.




Catigatoarele :
1. Trufe cu fistic si ciocolata cu lapte

Ingrediente: 400g ciocolata cu lapte , tocata ; 150ml smantana dulce pentru frisca; 1 lingurita extract de vanilie; cacao pentru exteriorul trufei; 100g fistic decojit si tocat, tot pentru exteriorul trufei

 
Ce obtinem: 40 de trufe

Cum procedam: Topim ciocolata impreuna cu smantana intr-un bol de sticla asezat peste o cratita umpluta cu apa care fierbe la foc mic. Adaugam esenta de vanilie cand toata ciocolata este topita si amestecam. Dupa ce se raceste, punem bolul la frigider 2-3 ore ca sa se intareasca ciocolata. Apoi cu ajutorul a doua lingurite , facem bilute din compozitie pe care le dam prin cacao sau prin fistic.


Trebuie sa recunoastem , cu reteta asta am scapat simplu, chiar daca am avut de facut 40 * 3 trufe. Dar vorba aceea "I am my mother's daughter", nu ne sperie asa o treaba simpla.

2. Forme de Craciun cu mirodenii si zahar pudra

Reteta originala este cu forme de braduti dar noi ne-am zis ca putem inventa si pisicute de Craciun, masinute, ursi, cercuri si alte chestii negeometrice, ca doar am triplat cantitatile din ingrediente.



Si aporopo de ingrediente:
Pentru biscuiti : 100g unt; 175g zahar brun; 90g miere; 350g faina; 1 lingura ghimbir macinat;  1 lingutita scortisoara macinata; 1/4 lingurita cuisoare macinate; 1 lingurita bicarbonat de sodiu; 1 ou batut
Pentru decorat: 300g zahar pudra; betisoare pentru frigarui; bombonele de toate felurile si culorile; tuburi cu glazura colorata pentru scris;


Ce obtinem: 10 figurine de cate 10 cm fiecare

Cum procedam:
- se topeste untul, zaharul si mierea intr-o cratita mare ;
- se amesteca faina, mirodeniile si jumatate de lingurita de sare;
- se lasa amestecul de unt sa se raceasca putin , apoi se adauga bicarbonatul si jumatate din faina cu mirodenii si se bate bine pana amestecul devine un aluat moale

- apoi amestecul se rastoarna pe o folie de plastic , se preseaza sub foarma de disc si se lasa la rece pana se intareste;
- dupa ce s-a intarit , se intainde aluatul cu un facalet pana ce se formeaza o foaie nu foarte groasa; se decupeaza din aluat foarme de diverse marimi si se pun in tava de copt ( intre timp cuptorul trebuie incins)


- foarmele din tava se coc timp de 10-12 min, pana devin aurii; se scot de la cuptor si se aseaza pe o suprafata plata ca sa se intareasca; se repeta procedura pana se termina aluatul;
- pentru decor se amesteca trei lingurite de apa cu zaharul pudra si se face o glazura groasa; aceasta se foloseste pentru a lipi doua forme intre ele cu betisorul de frigaruie la mijloc; cu restul de glazura se decoreaza formele , adaugand bombonele.

Acum, parte cu decoratul a fost cea mai distractiva.Am inceput vesele si cu multe idei .



... si am decorat.....


...... am decorat mai departe...


 .... am primit si mici ajutoare...


....si la final aveam mai mult de 30 de bucati de forme, frumos colorate . Muuult mai multeeeeeeee.


 Seara am incheiat-o dimineatza cu o groaza de dulciuri pentru Craciun. Si ne-a placut emorm rezultatul.

In continuare prezentam si a treia reteta , marmelada de portocale,  care s-a finalizat tot in seara cu pricina, printre picaturi.

3. Marmelada de portocale cu fructul pasiunii si marmelada de portocale cu gimbir



Aceasta reteta este testata de anul trecut si este atat de buna incat ne-am hotarat sa o mai facem cadou si anul acesta. Diminetile de iarna sunt mai frumoase cu un ceai cald servit cu biscuiti si marmelada de portocale.

Ingrediente : 4 portocale ( aprox 500g) bine spalate de ceara; 1.7 l apa; 1 kg zahar tos
Pentru varianta cu fructul pasiunii mai adaugam 6-7 bucati din acest fruct.
Pentru varianta cu ghimbir ne trebuie 90 g gimbir proaspat si razuit marunt

Ce obtinem: trei borcane de cate 450g, plus 1 borcan de 100g

Cum procedam:
- se storc portocalele iar sucul se pune intr-o cratita mare de inox;
- se scobeste miezul de la portocalele stoarse si se leaga intr-un saculet de tifon(impreuna cu ghimbirul razuit daca ai ales aceasta varianta)
- coaja de la portocale se taie marunt si se adauga in cratita impreuna cu saculetul de tifon si apa
- compozitia se lasa peste noapte la inmuiat (astfel se extrage cantitatea maxima de pectina din coaja si miez, care face marmelada sa se inchege)
- se pune cratita pe foc mediu si se fiebe 1 ora si jumatate - 2 ore, pana cand coaja devine moale
- dupa fierbere se scoate cu grija saculetul de tifon; fiertura din cratita ar trebui sa cantareasca in jur de 800g
-  se pune zaharul in cratita si se lasa pe foc mic, pana se topeste, amestecand din cand in cand; marmelada nu trebuie sa dea in clocot pana nu se topeste tot zaharul;
-  dupa ce zaharul s-a topit, se mai fierbe marmelada 8-10 min timp in care nu se amesteca deloc ( tot acum se adauga si miezul de la fructul pasiunii, daca ai ales aceasta varianta de marmelada)
-  apoi se ia de pe foc cratita si se se verifica daca marmelada a atins punctul in care se incheaga : se pune o lingura de marmelada pe o farfurie care se baga in congelator timp de 1 min; daca atunci cand scot farfuria din congelator suprafata marmeladei se increteste, aceasta este gata; altfel, marmelada se mai fierbe 2 minute si apoi se repeta testul pana acesta se leaga.
- se lasa marmelada 10 minute pana se ingroasa putin si se transfera apoi in borcane sterilizate

Borcanele cu marmelada se decoreaza si ele pentru Craciun, dar asta in alta zi.


PS: Toate retetele s-au regasit in revistele Good Food , numerele 51( 2010) si 40 (2009).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu